Primaria Naidas- Jud. Caras-Severin

Sarbatori Locale

Ajunul Craciunului, se continua cu Anul Nou si se incheie cu Boboteaza la data de 7 ianuarie. Colindele prilejuiesc o participare a multor oameni din sat, pe langa copii mai practica acest obicei atat de frumos si corul Bisericii Ortodoxe Romane din localitatea Naidas. Colindatorii sunt asteptati de gazde, lasati sa colinde si apoi poftiti in casa si ospatati cu produsele specifice acestei perioade.
Cu prilejul sarbatorii Anului Nou, copiii merg cu plugusorul sau cu sorcova marcand astfel trecerea dintre ani.
Ziua eroilor se sarbatoreste intotdeauna la Ziua Inaltarii Domnului. De asemenea pe
6 decembrie are loc serbarea Hramului Bisericii Ortodoxe Naidas iar la 2 august Hramul Bisericii Ortodoxe Sarbe Lescovita.
In data de 6 mai are loc sarbatoarea denumita traditional „Ghiolban”, la aceasta sarbatoare, care vrea sa o faca, se taie cate un miel, ales sa fie de preferinta alb complet. Mielul taiat se curata, iar cele care nu sunt de trebuinta se ingroapa la radacina unui pom din gradina casei. Mielul se pregateste introducandu-se intr-o teapa care se fixeaza cu 2-3 curmeie de tei si se inchid cu doua oase de miel rasucite cu mestesug. Toti mieii se frig pe „Dealul tiganilor” la un foc facut inca de dimineata, iar cand acesta este fript se unge cu miere si se consuma fara a se folosi cutit sau furculita, rupandu-se direct cu mainile.
Dupa amiaza are loc jucul si apoi o petrecere in care meniul nu mai este traditional.
In data de 21 mai are loc „nigeea” (ruga) din localitatea Naidas la care se aduna toti locuitorii satului Naidas impreuna cu invitatii lor, dupa ce au servit masa, si se „incinge” jocuri traditionale in curtea Caminului Cultural din localitate: „hora”,  „mazarica”, „praloc”, „braul” precum si unele dansuri populare sarbesti „ Moravat”, Gaina” „Jichina Cola” s.a.
In data de 2 august are loc „nigeea” (ruga) din localitatea Lescovita cu aceleasi datine si obiceiuri ca si la Naidas.
Dintre datinile si obiceiurile romanesti ce insotesc momentele de capetenie din viata omului, nasterea, nunta si inmormantarea au constituit si continua sa aiba o insemnatate deosebita in aceste locuri.
In perioada de sarcina, in contextul vietii traditionale, femeia este supusa la o serie de interdictii, in credinta ca astfel nu se va putea pricinui vreun rau noului nascut; astfel cand se duce la mort sa-si lege la mana o ata rosie, sa nu dea cu piciorul nici in caine nici in pisica, pentru a nu naste copilul paros, sa ocoleasca oamenii rai si urati pentru ca sa nu fie copilul ca ei s.a.
Imediat dupa nastere copilul este scaldat in apa calduta iar in scaldatoare se pun flori, un ban de argint si o oglinda si apoi se zice: „Cum nu poate lumea fara oglinda asa sa nu poata fara baiatul meu, cum e floarea de frumoasa si draga asa sa fie baiatul meu, cum nu poate lumea fara bani asa sa nu poata fara baiatul meu.
Unul din momentele de capetenie din viata omului este Casatoria. Nunta taraneasca a fost si ramane o adevarata sarbatoare. in obiceiurile traditionale de nunta, incheierea casatoriei era si este privita ca un nivel care necesita obligatoriu in primul rand consimtamantul parintilor.
„Gevarul” are importantul rol de a dirija intreaga suita a nuntasilor. Nasii se bucura de o cinste deosebita deoarece ei sunt socotiti drept parinti spirituali ai tinerilor casatoriti.
La ceremonialul funerar participa, de obicei un numar mare de oameni, care prin prezenta sa este alaturi si ia parte la durerea familiei indoliate.
In timpul celor trei zile cat dureaza de la deces si pana la inmormantare, acesta este plans de catre rude, prieteni si cunoscuti. Se pastreaza obiceiul de a se merge la priveghi.
Dupa oficierea slujbei religioase, sicriul este dus spre cimitir fiind transportat cu carul, sau cu ajutorul rudelor cele mai apropiate. Dupa inmormantare, rudele defunctului invita pe cei prezenti sa mearga la masa, adica la pomana.        Maine-zi se face „pranzisorul” la care participa numai persoanele invitate special: rudele foarte apropiate si persoanele care au avut un deces recent in familie (ultimele trei decese).

Comments are closed.

Sari la conținut