Prezentare generală
Comuna Naidas este asezata in partea de SV a judetului Caras-Severin, in zona Muntilor Locva si se invecineaza la Sud si Sud-Est cu comuna Socol, la Sud-Vest cu Serbia, la Vest si Nord Vest cu comuna Ciuchici, la Nord si Nord-Vest cu comuna Sasca Montana iar la Est cu comuna Pojejena, si are o suprafata totala de 6.448 ha
Satele componente ale comunei sunt: Naidas – resedinta comunei si Lescovita, la 6 km fata de resedinta de comuna.
Prima referire documentara la comuna Naidas se face în 1699, existand insa dovezi de existenta a localitatilor anterioare acestui an (1378 Naidas, 1371 Lescovita).
Apele – Raul Nera care strabate comuna si o imparte aproximativ in doua parti egale, intravilanul satelor aflandu-se pe malul stang al raului, in zona ne-inundabila a acestuia, izvoraste din Muntii Semenic si se alimenteaza, pe raza comunei, cu paraiele: Susara, Micosul, Zbag, Bighei, Nadasel, Calugara si Valea Mare, care in timpul ploilor au un debit insemnat de apa; astfel raul Nera in luna aprilie 2005 a atins un debit record de 1.140 mc/s.
Clima – Orizontul comunei Naidas si imprejurimile sale se gasesc intr-o zona cu puternice influente mediteraneene, ce fac parte din zona de sud-vest a tarii aflata sub influenta maselor de aer submediteraneean, caracterizata printr-o temperatura medie anuala de peste 10 – 110C. Clima in zona este caracterizata de ierni blande (temperatura medie a lunii ianuarie intre 0 – 10C) si veri calduroase (media lunii iulie 21 – 230C).
Tipurile de sol care se intalnesc in perimetrul comunei sunt: Molisoluri, Argilovisoluri si Cambisoluri, care totalizeaza aproximativ 39,32 % din suprafata agricola a comunei (exclusiv padure); se mai intalnesc si „soluri hidromorfe” Vertisoluri, soluri neevoluate trunchiate sau desfundate si Roca, care totalizeaza aproximativ 60,68 % din suprafata agricola a comunei si care se definesc ca soluri slab productive utilizabile pentru pasuni, livezi etc.
Diversitatea reliefului ca si a structurii geologice se reflecta direct in alcatuirea vegetatiei. In etajul montan se distinge un subetaj al molidisurilor si unul al fagetelor. Speciile de plante existente in zona comunei Naidas sunt: carpenul, alunul, ulmul, molidul, fagul, bradul, stejarul, mesteacanul etc. Vegetatia ierboasa este reprezentata de pir, iarba de Sudan etc.
Pasarile specifice zonei sunt: rata salbatica, gasca salbatica, lisita, barza alba s.a..
Dintre animale salbatice intalnite putem aminti: lupul, mistretul, cerbul, iepurele, vulpea, viezurele s.a.